Na sídle vedení Skupiny VINCI Constructions CS bydlí včely

Na sídle vedení společnost bydlí včely
 

Na střeše budovy vedení společnosti EUROVIA CS se zabydlely včely. Jejich posláním však není produkce medu, jak by mnozí očekávali, ale pomoc přírodě s udržením biodiverzity.

Význam včel si bohužel mnoho lidí neuvědomuje. My jsme si jejich nenahraditelné role v přírodním koloběhu vědomi, proto jsme rádi, že se jim u nás daří. Vděčíme za to našemu kolegovi, vedoucímu kontrolorovi Janu Hudečkovi, pro kterého je včelařství koníčkem.

Až 30 % včel každoročně uhyne lidským přičiněním. Včely jsou přitom pro lidský život klíčové. Většina lidí si myslí, že včelím posláním je produkce medu, která je ale spíše vedlejší činností. Jejich opravdový význam a přínos spočívá v opylování rostlin. Až 90 % ovoce a zeleniny a 84 % druhů zemědělských plodin alespoň částečně závisí na opylování hmyzem. Bez pilné včelí práce bychom si nepochutnali například na jahodách, třešních, okurkách a jablkách, ale ani na kávě, kakau nebo mandlích a mnoho dalších potravinách.

Kromě dopadu na zemědělskou produkci včely přispívají i k zachování biodiverzity ve volné přírodě. Bez včel by převládly tzv. větrosprašné rostliny jako jsou jehličnany nebo bříza a postupně by vytlačily ostatní květiny, ovocné stromy i keře, které tvoří až 80 % všech rostlin. Bez včel by příroda ztratila nejen na pestrosti, ale zároveň by vymřeli živočichové, kteří jsou na ní závislí.

V současné době, kdy dochází ke klimatickým změnám, je velkým problémem vymírání včel. Řešením jejich alarmujícího úbytku je nejen udržitelné včelaření a zemědělství, ale zejména osvěta.