Opravujeme jez na Ohři v Kadani, vydrží 100 let

Na jaře kolegové z SMP Vodohospodářské stavby začali s rekonstrukcí dolního jezu na řece Ohři v Kadani. V pátek 26. dubna byl zahájen výsuv mostního provizoria 1. pole v délce 18 metrů.

Stavební práce jsou rozděleny do dvou etap. Starý jez bude kompletně rozebrán a nahrazen novým železobetonovým s kamenným obkladem. Mohutná konstrukce 110 metrů dlouhého a 3 metry vysokého jezu bude vybudována na místě stávajícího jezu a po dokončení prací bude sloužit jako vodní dílo 100 let.

V letošním roce v rámci první etapy proběhnou přípravné práce, vymýcení náplavových dřevin a odstranění původní konstrukce jezu. Následovat bude betonáž a obklad 2/5 jezové vlny včetně rybího přechodu v levé části. Komplikované budou sanace zdí na štěrkové propusti u starého mlýna.

V roce 2025 v rámci druhé etapy bude realizována zbylá část obkladu jezu včetně napojení na malou vodní elektrárnu. Součástí založení a utěsnění jímek po dobu výstavby bude štětovnicová stěna. Celá realizace bude probíhat pod drobnohledem kadaňských občanů, kteří z nedalekého silničního mostu krásně uvidí na celé staveniště.

Základní informace:

Název stavby: Dolní jez na Ohři, Kadaň
Objednatel: Povodí Ohře
Zhotovitel: SMP Vodohospodářské stavby a POH
Doba výstavby: 02/2024 – 2026